Båtplatsen är båtens enda fasta punkt
båtplats

Båtplatsen är båtens enda fasta punkt

Båtlivet är för många en stor del av den svenska sommaren. För att kunna utnyttja sin båt utan att ha en privat brygga behöver man hyra en båtplats. Det finns givetvis platser att hyra på många ställen i hela landet där det finns farbart vatten. Olika marinor och bryggföreningar erbjuder dessutom mycket olika tjänster och faciliteter. Därför är det viktigt att fundera igenom vilka behov man som båtägare har. Storleken på båten är också avgörande för vart man hittar den lämpligaste platsen.

 

Inte bara en plats för båten

På många störren marinor kan man förutom att hyra båtplats dessutom få hjälp med såväl sjösättning som vinterförvaring. Resarö Marina är i Stockholms skärgård är ett exempel på en marina som erbjuder sådana tjänster. För att båtsemestern ska kunna genomföras utan problem är det lämpligt att se över såväl båt som motor mellan säsongerna. Behövs något repareras vill man ju få det gjort i god tid. Sådant finns många gånger även tillgängligt på de större marinorna för fritidsbåtar.

 

Välj plats med omsorg

För att få ut så mycket som möjligt av sin båtplats är det också lämpligt att fundera igenom vart man vill ha båten. Ställ dig frågor som: Vart vill jag helst åka? Är det mest långa eller korta båtturer jag planerar? Hur långt vill jag behöva resa för att komma till båten? Om möjligheten finns är det såklart skönt att ha sin båt någorlunda nära hemmet. Då kan man snabbt ta sig dit även om man bara vill åka på ut på en dagstur eller titta till båten. Samtidigt är det kanske värt att ha båtplatsen lite längre bort om det innebär att man snabbare kommer ut till den del av skärgården man helst vill besöka. I vissa fall går det tyvärr inte att få plats där man helst önskar på grund av att det inte finns något ledigt.