Bra underhåll ger säkrare lastbilar
lastbils delar

Bra underhåll ger säkrare lastbilar

Lastbilar och andra tunga transport- och bruksfordon utsätts vanligen för en hel del slitage. Alltifrån motor och däck, till bromsar, avgassystem och koppling frestas på av många mil på vägarna samt frakt av tung last. Noggrant underhåll och regelbunden service är därför mycket viktigt för att säkerställa att ett fordon är tryggt nog att färdas med. Precis som vanliga personbilar och motorcyklar, ska lastbilar servas och ses över av professionella mekaniker med jämna mellanrum. Hur ofta beror på fordonets ålder, men en mellanservice med oljebyte ska ofta ske med mellanrum om 2500-4000 mil.

 

Behöver något repareras eller bytas ut?

Ibland spelar det ingen roll hur noggrann man är med service och underhåll – saker och ting går ändå sönder då och då. I vissa fall märks det tydligt att något är fel direkt när man kör. En blinkers som inte fungerar, bromsar som gnisslar och inte tar som de ska eller kanske ett konstigt, bluddrande ljud från motorn. Men många gånger kan det också dröja först till besiktningen innan ett fel upptäcks. Oavsett vilket, gäller det förstås att reparera en trasig lastbil och byta ut de delar som behövs – innan fordonet släpps ut på vägarna igen. Lastbilsdelar kan köpas via verkstäder och andra branschinriktade återförsäljare. Är man exempelvis på jakt efter kvalitativa och prisvärda lastbilsdelar i Jönköping, kan Brorssons Lastvagnsdelar AB vara ett bra alternativ. 

 

 

Köp delarna – men lämna in för reparation

Reservdelar till lastbilar är oftast inte svåra att få tag på. Att få dem på plats kan däremot vara desto mer komplicerat. Åtminstone om man inte är utbildad lastbilsmekaniker själv. Lastbilar är tunga, stora och otympliga fordon vilka ofta kräver både utrymme och rejäla verktyg och hjälpmedel vid reparationer. En bra rekommendation är därför att vända sig till en auktoriserad verkstad med kompetens och kapacitet att utföra reparationsarbeten på just stora fordon. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *