Fårskinn– ett fantastiskt naturmaterial

10 september 2019 Lily Hansen
Fårskinn– ett fantastiskt naturmaterial

Fårskinn kallas den garvade huden av får. Ibland kallas det lammskinn även om det handlar om skinn från vuxna får. Kärt barn har många namn. Skinnet har i vilket fall som helst fantastiska egenskaper. Ullen håller värme bra när det är kallt men svalkar skönt när det är varmt. Det beror på all den luft som finns runt ullfibern på grund av ullens krusighet vilket ger en isolerande effekt. Dessutom absorberar ull fukt. Trots vatteninnehåll på upp till 35% känns ullfibern inte våt. Denna egenskap gör också att vattenångan som passerar genom materialet tar med sig smutspartiklar och dålig lukt vilket gör fårskinnet lättskött.

 

 

Olika användningsområden

 

Fårskinn finns i mängder av färger och med olika pälslängd och lockighet. Ett skinn med småkrusig kort päls lämpar sig väl för att sitta på eller babyn att ligga på. Det formar sig bra efter kroppen och behåller sin smidighet. De mer långhåriga skinnen är populära som inredningsdetaljer i exempelvis soffan, favoritfåtöljen eller som matta i sovrummet. Ett fårskinn kan även användas som material till en mängd olika produkter. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Några exempel på populära användningsområden är till tofflor, mössor, sadelskydd, sulor och handledsvärmare. Fårskinn finns att köpa på nätet och finns ofta till försäljning på marknader. Ett exempel på en butik på nätet som säljer fårskinn är Fårgården i Stala som finns på följande länk;http://www.fargarden.se/

 

Skötsel

 

Ett fårskinn är mycket lättskött och behöver sällan tvättas. Det finns också både tvättbara och ej tvättbara skinn. För bägge varianterna är det bra att skaka ur och vädra skinnen med jämna mellanrum. Ett tvättbart fårskinn kan man vid svårare nedsmutsning tvätta i maskin på ullprogrammet eller för hand i 30 grader. Det är viktigt att använda ett ulltvättmedel. Vid torkning ska skinnet sträckas ut för att behålla sin form och smidighet.

Fler nyheter