Gamla hederliga inbindningar håller måttet i många år

21 mars 2022 patrick pettersson

editorial

En klassisk inbunden bok är ett vackert hantverk. Det är inte bara själva binderiet. Utsidorna på gamla böcker är mer bearbetade. De är formgivna och dekorerade med ornament och klädda med både vackra och gedigna material. Läder och linne är två av de finaste materialen man använder.  

Det är inte ofta man ser sådana inbindningar längre. Tack och lov finns det några anrika bokbinderier kvar. Där kan man få hjälp med att laga gamla böcker. Det kan vara sådana som man vill bevara för framtiden. Det kan till och med vara böcker som bara ska bevaras som de är. 

Lite om hur en inbindning av böcker kan gå till

Vill man veta mera om hur inbindningar av böcker kan gå till finns det lite information att läsa på http://rybrantsbokbinderi.se/konstmappar-pergamentband-skinnband-klotband-stockholm/. Det finns inbindningar som går till på olika sätt. Ett bokbinderi brukar behärska dem alla till fullo. 

Ett så kallat mjukband limmas ihop. Har man en bok som är traditionellt inbunden kan den vara limmad eller gjord med trådbindning. Ett häfte kan som det låter vara ihophäftat med häftklamrar. En bok med spiralbindning har som man förstår spiraler av metall eller plast i ryggen. 

 

Inbindningar

 

Att lära sig binda böcker är att behärska en uråldrig teknik

Det anordnas kurser i bokbinderi runt om i landet. Där får man lära sig olika slags inbindningar och vilka som passar till vad. En hel del historik förekommer för att man ska kunna bilda sig en uppfattning om hur det kom sig att man började binda böcker överhuvudtaget. Det är en spännande värld. 

Är man intresserad kan man alltså lära sig den ädla konsten att binda böcker.  Ett hantverk ska aldrig underskattas. Rätt vad det är kommer man kanske att behöva behärska den igen. Att lära sig en sak från grunden kan dessutom vara bra när man senare arbetar med modern teknik.

Fler nyheter