Handskar för nytta och nöje
handskar

Handskar för nytta och nöje

Våra händer är ömtåliga redskap som används till det mesta. Därför är det viktigt att skydda dem – med handskar. Handskar, eller andra skydd för händer, har använts i alla tider – så kan vi iallafall anta är fallet. Behovet av att försvara våra händer mot exempelvis kyla, sträva eller alltför varma eller kalla föremål, vassa växter eller andra ytor, lär alltid ha funnits. Handskar av mycket olika slag och material används inom ett stort antal områden – olika industriarbeten och sjukvården är två exempel – men främst tänker vi nog på att värma händerna under de årstider när temperaturen inte är gynnsam.

 

 

Handskar som del av formell klädsel eller dekoration

Sedan 1800-talet har handskar även burits som del av formell dräkt i vissa sammanhang. Då har materialet varit tunnare tyg, och längden på handskarna har varierat beroende på evenemanget eller tiden på dygnet. Ett exempel på detta är aftonhandskar. De har i stor utsträckning burits av kvinnor, medan män i huvudsak använt handskar endast vintertid. På senare år har detta mode minskat i omfattning och få personer använder idag handskar alls i sådana sammanhang. Undantagen i Sverige lär endast vara högre ämbetspersoner vid mycket formella tillställningar.

 

Handskar för alla

Idag kan handskar se ut på väldigt många olika sätt. Vanligast är nog mer traditionellt snitt, alltså en relativt tunn handske i skinn, antingen naturfärgad eller infärgad i någon mer livlig färg. För kallare vinterdagar finns handskar med olika typer av foder. Den typ av handbeklädnad som kallas torgvantar saknar toppar, för att underlätta hantering av varor och betalningsmedel. En nyare variant på handskar är den där en eller flera toppar är borttagna eller där metall har sytts in för att underlätta användning av olika typer av apparater med touch-funktion. I det klimat som finns i Sverige kommer handskar alltid att ha sin givna plats!