Inred med konst

18 mars 2019 Martha Andersson
Inred med konst

Konst spås bli nästa stora trend i inredningsvärlden. Vi vill alla visa vår smak genom unika alster, som vi har valt ut med stor omsorg för att visa på vår personlighet och stil. Och visst är det snyggt med en tavla ovanför köksbordet eller vardagsrumssoffan? Konst är ett enkelt knep för att sätta färg och liv i inredningen. Flera små tavlor eller få stora tavlor. Båda fyller de sitt syfte. Men kanske känns stora tavlor ännu mer rätt just nu. Efter åratal med mindre, matchade, tavelväggar som florerat på pinrest och dylikt är vi kanske sugna på riktigt pampiga verk som sätter tonen för hela rummet. 

När det gäller stil på tavlan finns inga egentliga regler. Välj det du tycker bäst om; abstrakt konst, realistisk konst, figurativa målningar eller mönster. Det kan också vara fint att sätta upp ett stort tygstycke som en tavla, eller som fondvägg. Textilier är ljuddämpande och vackra eftersom materialet rör sig.  

Välj gärna en tavla som bryter av i färg mot den övriga inredningen. Att jobba med komplementfärger är ett säkert sätt att skapa effekt i sin inredning. Har du till exempel en orange soffa, välj en tavla i blå toner. Då kommer de lyfta varandra. Har du en lila vägg, välj ett konstverk i gröna toner. Sök på ”komplementfärger” på internet så kommer du få se en användbar karta över hur färger samspelar med varandra. 

Men att välja en kontrasterande tavla är såklart bara ett förslag. En vacker tavla som harmonierar med vägg och inredning är förstås aldrig fel. Snarare kommer det förmodligen hålla längre över tid, om konstverket smälter in i den övriga inredningen i ditt hem. 

Det är bara att ge dig ut på gallerirundor, både i verkligheten och på internet, för att upptäcka vad du tycker bäst om när det kommer till konst. 

Fler nyheter