Känslan av att arbeta med läderverktyg
läderverktyg

Känslan av att arbeta med läderverktyg

Att kunna ett hantverk är något som många av oss drömmer om. Att hantera de verktyg som krävs för att skapa – det liksom kopplar oss samman med svunna tider. Idag ska ju alla främst behärska att skriva på en dator och arbeta med saker som sällan tar materiell form. 

Den tålmodiges belöning

Kanske kan vi som fysiska varelser känna en viss frustration, och kanske även vilsenhet, över detta ibland. För det ger oss inte riktigt samma känsla av tillfredsställelse när vi inte kan peka ut något och säga ”Det där har jag gjort.”
Istället blir vårt arbete del av något större projekt där man inte riktigt exakt kanske själv förstår vad ens egen bidrag är.

Just därför är det så tillfredsställande att lära sig ett hantverk. Att faktiskt arbeta med händerna och se något ta form inför våra ögon har en nästan meditativ inverkan på oss. Tänk att kunna sitta med sina läderverktyg och arbeta fram ett enkelt armband, eller kanske något mer komplicerat och intrikat… det känns spännande på något sätt.

Det gäller förstås att ta sig tiden att lära sig själva kunskapen bakom hantverket. Att investera i det grundarbete som krävs för att ens kunna komma igång.

Det är oftast där som det tar stopp för oss: När vi måste samla oss själva och börja gräva i något.

För den nya tiden belönar våra snabba framgångar. Att komma till nästa bana i ett mobilspel ger den där omedelbara kicken som helt enkelt inte går att få om man ska sitta och tålmodigt arbeta fram ett hantverk. För här handlar det om att arbeta långsiktigt, långsamt och noggrant. Inte snabbt klicka sig fram på en färgglad skärm.

Dock finns det ofta en djupare belöning i att faktiskt hänge sig åt detta långsamma arbete. Kanske kommer du både att få en ny fin produkt och hitta lite mer ro på insidan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *