Personligt ledarskap till nytta för alla

15 december 2021 jonas olsson

editorial

Ingen vill ha en auktoritär chef som skäller ut personalen, går runt och hälsar lite distanserat eller förskansar sig på sitt rum. Ett personligt ledarskap betyder inte att chefen är bästis och kompis med alla utan kännetecknas mer av en ömsesidig respekt. Chefen ser sina medarbetare och motiverar dem till att höja sitt engagemang för jobbet.

Ett sådant personligt ledarskap kan kännas svårt att leva upp till, men har du fått ett chefsjobb vill du säkert lyckas med uppgiften. Gå en specialutbildning så får du en knuff i rätt riktning. Du får många tips av folk som själva har många års vana vid personligt ledarskap. Länktips: https://zp.se/utbildningar-i-forandringsledning/utbildning-i-personligt-ledarskap-flu-1/ 

Att leda sig själv först

Det sägs att den som ska leda andra först måste kunna leda sig själv. Det ligger lite i det, för om chefen alltid är sen, snål med pengar och beröm, slarvig eller nonchalant, så smittar det av sig i organisationen. Men ingen förväntar sig att chefen måste vara perfekt hela tiden. 

Det kan ofta ses som ett plus att ledaren kan svälja sin stolthet, bjuda på sig själv och erkänna sina misstag. Det är också ett slags personligt ledarskap att våga visa svagheter ibland, för då kan medarbetarna också våga vara ärliga.

 

image

 

Kommunicera vad du vill ha gjort

Det bästa är ett tydligt, personligt engagemang, så att medarbetarna vet vad du förväntar dig av var och en. Hur man vinner förtroende och motiverar sin personal är lite av det du får lära dig på en kurs i personligt ledarskap. Det finns kurser online och fysiska lektioner där du kan få träna på medarbetarsamtal, löneförhandlingar och andra lite knepiga frågor.

Som chef är du en ledare, och med konkreta, formulerade mål, eller en företagspolicy, är det lite lättare att genomföra projekt och få god stämning bland personalen. Gå en utbildning också.

Fler nyheter