Ridlektioner i Stockholm för barn och vuxna

26 juli 2021 Lily Hansen

Älskar du också hästar och ridning? Ridsporten har ingen ålder utan både barn, ungdomar och vuxna kan skriva in sig på en ridskola och ta ridlektioner. Många ridskolor har dock en minimiålder för hur gammal man måste vara för att få prova på att rida. Fast det finns stall som tar emot riktigt små barn redan från två års ålder, till exempel. Fast för så små barn brukar det kallas ridlekis och det brukar inte vara förrän barnet är sju år som det kan börja i den riktiga ridskolan. 

Vissa ridskolor erbjuder även ridning för elever med funktionsnedsättningar eller särskilda behov. Ridning är en bra motion för alla eftersom den stärker muskulaturen och balansen. Men man tränar också sina sinnen och perceptionen, då det är viktigt att man hela tiden fokuserar och är uppmärksam på och försöker läsa av hästen. Många upplever därför ridning som avstressande och lugnande. 

 

Ridlektioner på olika nivåer

Vissa elever är nybörjare medan andra har erfarenhet eller är avancerade ryttare. För att det ska bli så bra som möjligt ska den ridskola man väljer kunna erbjuda ridlektioner på den nivå man själv är på, annars utvecklas man inte som ryttare. Därför kan det också vara viktigt med utbildade ridlärare, men även att man trivs med läraren. Ridskolan ska heller inte ligga för långt bort och det måste vara enkelt att ta sig dit, gärna kommunalt med exempelvis buss. 

För den som vill ta ridlektioner i Stockholm finns det några olika stall att välja mellan. Men det kan vara bra att åka ut till ridskolan och hälsa på innan man bestämmer sig eller bokar in sig på en hel termin. Då ska man också passa på att ställa frågor om stallet och ridlärarna. Vissa stall erbjuder också provlektioner vilket kan vara bra om man är osäker och först kanske vill se hur ridläraren är. 

Fler nyheter