Skillnaden mellan elektriker och elingenjör?

25 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Skillnaden mellan elektriker och elingenjör?

Elektricitet har blivit en integrerad del av vardagen. Från att driva våra enheter till att ge oss ljus, vi är starkt beroende av elektricitet för många saker i våra liv – men har du någonsin undrat vad skillnaden är mellan elektriker och elingenjörer? Om så är fallet är det här blogginlägget här för att besvara dina frågor! I den här artikeln kommer vi att utforska de olika roller som de spelar för att hjälpa oss att använda elektricitet på ett säkert och effektivt sätt. Vi kommer att ta upp de färdigheter och kvalifikationer som krävs för varje yrke samt hur deras kunskaper hjälper oss att dra nytta av att använda teknik som drivs av elektricitet. Så om du är nyfiken på vad som gör elektriker och elingenjörer unika från varandra, läs vidare!

Elektriker är de personer som utför det praktiska arbetet med att koppla in byggnader och reparera utrustning. De installerar, underhåller och reparerar ledningsnät i byggnader och testar all utrustning som drivs med elektricitet. Elektriker måste ha en licens för att få utöva sitt yrke, vilket kräver att de genomgår ett lärlingsprogram eller en certifieringskurs för att lära sig de färdigheter som krävs för att lyckas.

elektriker Göteborg

Elingenjörer utbildas på universitet

Elingenjörer är däremot mer inriktade på att utforma och utveckla system som använder elektricitet. De specialiserar sig på att skapa kraftsystem för byggnader eller andra utrymmen samt att förstå hur energi används eller lagras. Elektrotekniker måste ha en examen i elektroteknik från ett ackrediterat universitet och kan också behöva ha en licens.

Även om både elektriker och elingenjörer arbetar med elektricitet är deras roller ganska olika. Elektrikerna sköter främst ledningar och underhåll, medan elingenjörer är mer involverade i att utforma kraftsystem från grunden. En bra elfirma har givetvis både elingenjörer och elektriker tillgängliga. Exempel på en sådan firma är Rhelab i Göteborg. Du hittar dem och deras tjänsteutbud här: https://www.rhelab.se/elektriker.

Fler nyheter