Spröjs till fönster
Spröjsade sidohängda fönster

Spröjs till fönster

Att byta ut fönster kan bli en kostsam historia om man inte tänker efter före. Det är lätt att bara kasta sig ut på internet och bara låta första bästa träff leverera fönster. Det kan bli väldigt fel om man gör så, risken är att man står med flera svindyra fönster som inte fungerar. Gör rätt från början så blir det en bra affär för både huset och plånboken när det är dags för fönsterbyte.

 

Mät de nuvarande fönstren noga

Det är viktigt att noga mäta upp de befintliga fönstren man ska byta ut först. Framför allt i gamla hus kan fönstermåtten skilja sig åt i olika fönster. Modernare hus har oftare standardmått, men det är ändå bra att mäta noga ifall något mått skulle skilja sig åt.

Sedan är det bra att fundera över vilken typ av fönster man vill ha. Framförallt i moderna villor har man fönster som är ett enda stort parti jämfört med äldre tvådelade fönster. Med hjälp av spröjs kan man dock få fönstren att se tvådelade ut även om det är en enda ruta. Givetvis kan man även ha flera öppningsbara fönster inom samma fönsterram.  

Idag är spröjs en mer dekorativ list för att fönstren ska se mer gammeldags ut. Man kan välja mellan en eller flera spröjs på rutan beroende på vilken känsla man vill ha.

 

 

Spröjs en blinkning till en svunnen tid

Förr i tiden hade man mindre glasrutor istället för en stor som idag. För att fästa de små rutorna satte man dem i spröjs. Många förknippar spröjs med hus som har rötterna i 1800-talet även om stilen återfinns på andra håll. Många vill att det ska efterlikna en gammaldags stil med moderna spröjs. För den som tänker miljömässigt är limmade spröjs det mest energieffektiva valet, eftersom själva glasrutan är i ett stycke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *