Tillverkare av medicinteknisk utrustning håller igång sjukvården

25 februari 2021 patrick pettersson

Svensk sjukvård och läkemedelskonst är någonting alldeles speciellt. Okej, det är sant, vi kan fortfarande inte väcka döda till liv. Det finns till och med sjukdomar som fortfarande är obotliga och som vi ännu inte rår på. Men du skulle bli förvånad om du visste hur läget var bara för ett par år sedan.  

Det fanns inte möjlighet att producera medicinteknisk utrustning så som vi kan idag. Material som vi tar för givet, som katetrar eller kanske sterila förbrukningsartiklar, var inte möjligt att tillverka och fanns således inte heller sjukvården att tillgå. 

Men idag har vi som sagt en annan situation. Det är möjligt för oss att tillverka utrustning för sjukhus och läkarmottagningar i mängder och frakta ut till sjukvården. Det är en mycket värdefull del av helheten när det kommer till sjukvården och ska aldrig glömmas bort.  

Ensam är inte stark

En intressant tanke att leka med är vad som skulle hända om alla som är ansvariga för tillverkning av medicinteknisk utrustning skulle gå ut i strejk. Låtsas att all personal som tillverkar den typen av material bara en dag skulle sluta. Vad skulle hända med sjukhusen? Det hade återigen blivit som 1800-talet. Primitiva tider som vi egentligen helst bara vill glömma.  

Därför är det mycket viktigt att de som är anställda och arbetar med just tillverkningen av denna typ av utrustning får arbeta på goda villkor och med bra lön. Det är aldrig värt att äventyra sjukvårdens förutsättningar på det sättet.  

Det är de små sakerna som gör helheten. Sjukvården är helt och hållet beroende av att tillverkarna av medicinteknisk utrustning levererar de produkter som behövs för att de ska kunna utföra sina jobb. Man kan se det som ett lagarbete där alla måste samarbeta och hjälpa varandra för att kunna gå i mål. Det här är inte en enmansshow. Ensam är inte stark. 

Fler nyheter