Tjänstepension – Vad är det och när ska man skaffa det?

05 oktober 2022 Julia Zsiga

Att tänka på pension kan kännas avlägset, men ju tidigare man börjar planera desto bättre. En tjänstepension är en form av sparande som erbjuds av arbetsgivaren och kan vara en viktig del av ens framtida ekonomiska säkerhet. Men vad är egentligen en tjänstepension och när är det lämpligt att skaffa det?

Vad är en tjänstepension?

En tjänstepension är en form av pensionssparande som erbjuds av arbetsgivaren som en del av anställningsvillkoren. Arbetsgivaren betalar en viss procent av ens löneinkomst till en pensionsfond som sedan investerar pengarna för att generera avkastning. Ofta kan man själv också välja att betala in en extra summa varje månad.

Det finns två huvudsakliga typer av tjänstepensioner: en definierad förmån och en definierad insättning. En definierad förmån är när arbetsgivaren lovar att betala ut en viss summa varje månad efter pensioneringen. En definierad insättning innebär att arbetsgivaren betalar in en viss procent av ens löneinkomst till en pensionsfond, men hur mycket man får ut efter pensioneringen beror på hur bra investeringen har gått.

image

Varför ska man skaffa en tjänstepension?

Att ha en tjänstepension kan vara en viktig del av ens framtida ekonomiska säkerhet. Enbart den allmänna pensionen kan inte garantera att man har tillräckligt med pengar efter pensioneringen, speciellt om man har högre inkomster. En tjänstepension kan också ge möjlighet att välja en högre pensionsålder eller att jobba deltid under pensionen, eftersom man har en extra inkomstkälla.

Det är också viktigt att tänka på att ju tidigare man börjar spara till sin pension, desto mer pengar hinner man spara och desto mer avkastning kan man potentiellt generera. Att skaffa en tjänstepension kan hjälpa till att starta ens pensionsbesparing tidigt och på ett effektivt sätt.

När ska man skaffa en tjänstepension?

De flesta tjänstepensioner är kopplade till en anställning och det är arbetsgivaren som erbjuder möjligheten att spara pengar till pensionen. Därför är det oftast inte möjligt att skaffa en tjänstepension om man inte har en anställning.

Läs mer här: https://www.afaforsakring.se/privatperson/avsattning-till-tjanstepension/

Fler nyheter