Upplev rymden med teleskop
teleskop

Upplev rymden med teleskop

Om man går ut efter att mörkret fallit kan man, om vädret tillåter, få uppleva en alldeles fantastisk stjärnhimmel. Det finns så otroligt många stjärnor och planeter som lyser upp vår natthimmel och skapar vackra mönster. Om man är riktigt nyfiken på rymden så är ett teleskop, eller stjärnkikare som det också kallas, en mycket bra investering. Med hjälp av ett teleskop kan man se så mycket mer än vad man gör med blotta ögat. Några objekt som man enkelt kan ge en närmare inspektion är till exempel månen och planeterna Saturnus, Venus och Jupiter. Att lära sig använda ett teleskop kan kräva lite träning, men om man inte ger upp utan fortsätter att titta noga på objekten så kommer man kunna se fler och fler detaljer på dem. 

Det vanligaste tillbehöret till teleskop är okular, det är förstorande linser som man placerar i teleskopets fokuserare. Utan det ser man ingenting, så man måste alltid använda ett okular vid visuella observationer. Okular har olika brännvidder som ger olika förstoringar. Man kan räkna ut  förstoringen man får med ett specifikt okular genom att dividera teleskopets brännvidd med brännvidden på det okular man använder. Så om man till exempel använder ett 25 mm okular på ett teleskop med 750 mm brännvidd så räknar man 750 mm/25 mm = 30x. Detta betyder att man i praktiken ser ett objekt som om det vore 30 gånger närmare än vad det är i verkligheten.

Andra tillbehör som är vanliga att använda till teleskop är olika typer av filter. Till exempel månfilter som dämpar månljuset och nebulosafilter som ökar kontrasten för gasformiga nebulosor. Man ska aldrig titta på solen genom ett teleskop, såvida man inte använder ett proffesionellt solfilter, då det kan ge allvarliga ögonskador och till och med leda till permanent blindhet. 

Hos Kikkertland hittar man ett brett sortiment av teleskop