Att vårda klockor

28 juli 2020 jonas olsson

Länge har den tråkiga trenden med slit och släng varit förhärskande. När våra ägodelar går sönder hamnar de i bästa fall i en låda, bortglömda. Eller ännu värre, saker slängs ute i allas vårt hem naturen och skadar den och de djur som lever där. Idag ser allt annorlunda ut! Vi har äntligen förstått att det är viktigt att vårda det redan tillverkade. Vi sätter till exempel värde på våra äldre och omsorgsfullt tillverkade klockor. När de slutar fungera är det inte längre soptippen som gäller. Det vi själva inte klarar av att laga lämnar vi till en professionell urmakare för klockreparation.

 

Ett unikt hantverk

Det hantverk som utgör en klocka har funnits och praktiserats i sekler. De tidigaste belägg man funnit för urmakare är faktiskt från 1200-talet. Exakt när dagens mekaniska ur började användas är inte helt klarlagt. Väldigt många av oss äger ur som vi ärvt från tidigare generationer. Det handlar om väggur, bordsur och golvur. Många av dessa kan relativt enkelt fås att fungera igen med klockreparation. Idag används också armbandsur och fickur, naturligtvis. Ett batteribyte kan oftast enkelt sätta fart på sådana. När det handlar om mekaniska fel eller annat behöver de en urmakares omsorg.

 

 

Ta hand om dina klockor!

En klocka blir aldrig omodern och det är viktigt att ta hand om den på rätt sätt. Klockan du ärvt av din mormor är värd att vårda och att reparera vid behov. Enklast gör du detta genom att lämna in den till en urmakare för Klockreparation. Inte bara batteribyte utan alla sorters mekaniska problem kan lösas. Till de allra flesta klockor går det att hitta reservdelar. I andra fall kan det vara möjligt att tillverka nya delar för att få en klocka funktionsduglig. Sedan är inte alla urmakare skapta lika. Bli kund hos en seriös person som kan sitt hantverk och ger god service.

Fler nyheter