Behovet av kommunikation
Tryckeri

Behovet av kommunikation

Människans behov av att kommunicera tog en ny vändning när man kom på att man kunde rita tecken på stenblock i grottor för att berätta en historia. Hällristningar, runor och grottmålningar blev bestående meddelanden och berättelser som vi kan ta del av än idag. Och precis som allt annat så finns den mänskliga driften att utveckla, förenkla och förfina våra uppfinningar. Idag kan vi fortfarande se kommunikation via målning i den graffiti som finns lite varstans i staden. Men vanligaste sättet att sprida ett bestående meddelande idag är genom ett tryckeri som har möjligheten att trycka stora mängder med god kvalitet.

 

Ord och bild

Boktryckarkonstens fader Johann Gutenberg, uppfann på 1400-talet en tryckpress för att trycka böcker. Innan hade man suttit med bokstäver en och en eller stämplar, för att skapa texter. Nu kom en teknik som gjorde att trycket gick snabbt och enkelt. Det som dock ofta glöms bort är att det redan sedan 1000-talet fanns en liknande teknik i Kina. Sedan dess har tekniken utvecklats och numera kan man inte bara trycka bokstäver utan även fotografier och allt däremellan. Det finns även små och digitala tryckpressar som till och med finns i privata hem, där såväl texter som bilder och fotografier kan tryckas på det papper man väljer. De kallas skrivare.

 

 

Tryckeri i stort format

Idag nyttjas ett tryckeri i Helsingborg, och andra städer, när det gäller stora mängder trycksaker och/eller trycksaker med bilder av god kvalitet. Det är alltifrån större mängder blad till tidningar, magasin, reklamblad, foldrar, menyer, presentkort, visitkort och böcker. Ja alla möjliga trycksaker går att beställa från ett tryckeri. Ett tryckeri anlitas även när det gäller planscher, stora fotografier och fototapeter. Inget är för stort eller för smått för dagens tryckeri. Däremot har många tryckerier specialiserat sig på olika slags tryck, för att kunna erbjuda bästa möjliga kvalitet på trycket.