Bergförstärkning i Stockholm förhindrar ras

16 januari 2022 Lily Hansen

editorial

Många husägare i Stockholm har behövt spränga på tomten för att kunna bygga sin bostad. Som tur är finns där också experter på bergsprängning, för det är inget som en privatperson har tillåtelse till att göra. Man måste ha certifierade bergsprängare som har kunskap och som förstår riskerna.

Sprängningen kan göras på olika sätt, och man tar alltid hänsyn till miljön, för att inte störa grannar eller skada naturen. När sprängningen är färdig återstår en viktig sak, nämligen att se till att inga lösa stenar eller klippblock kan rasa ner. Bergförstärkning i Stockholm är alltså helt nödvändig efter en sprängning. 

 

Nätning är det vanligaste

Under en tågresa till Stockholm passerar man många bergväggar. Eftersom det är så mycket berg i naturen har man varit tvungen att spränga för att ge plats åt järnväg och vägar. Man ser ofta att ett nät är uppspänt längs med den lodräta ytan på bergväggen. 

Nätet sitter fast med vajrar och hindrar både små och stora stenar från att falla ner på vägen eller järnvägen. Denna skyddsåtgärd kallas nätning och ingår i begreppet bergförstärkning. Även om allt ser bra ut efter själva sprängningen, skapar tågtrafiken stora vibrationer. Man måste säkra berget, så att ingen kan träffas av en lös sten framöver, om något mer skulle lossna. 

 

image

 

Bergförstärkning med många metoder

Det finns även andra metoder för bergförstärkning. Först tar man bort lösa block och stenar, men sedan kan man skruva fast stenar i berget också om man misstänker risk för framtida ras. Är det bara mindre sten det handlar om, kan man spruta betong över hela ytan och sedan måla på den.

Bergförstärkning är precis som sprängning något som ska utföras av certifierade företag. Den som utför sprängning ser förstås till att säkra berget efter sig. Annars kan man när som helst beställa bergförstärkning där det ser ut att behövas.

Fler nyheter