Leksaker lika viktiga nu som förr

23 januari 2022 jonas olsson

editorial

Sedan tidernas begynnelse har människan på ett eller annat sätt lekt med leksaker. Eller, ja. Typ åtminstone. Okej, för det första har inte människan existerat från tidernas begynnelse. För det andra går det väl tekniskt sett inte heller att bevisa att man har använt sig av leksaker ända sedan människan åtminstone kom till världen. Men det är väl ändå ett rimligt antagande att leken sedan urminnes tider varit en del av både människan och andra arters utveckling?

Det är knappast bara människan som leker med leksaker. Till och med i vanliga livsmedelsbutiker, alltså inte djuraffärer, kan du nuförtiden hitta leksaker till exempelvis hundar och katter. Konstruerade av människan, naturligtvis, men likväl ämnade för någon annan än oss själva. Och om det inte funnits människoskapade hundleksaker så hade de ändå ersatts av sådant som pinnar, kottar och annat kreativt som bara fantasin sätter stopp för.

Leksaker

Barn utvecklas med leksaker

Pinnar och kottar är det inte bara hundar som leker med. Din mormor eller farfar kan säkert berätta historier om hur de lekte med samma sak när de växte upp. Människorna alltså. Men idag är det såklart ovanligare. Leksaker har parallellt med människan också genomgått en slags evolution. Eller åtminstone en utveckling. Det som vi idag kallar för leksaker skulle vi kanske förr kalla för robotar eller teknik. Men det ena utesluter naturligtvis inte det andra.

Leksaker är för övrigt ett väldigt brett begrepp. Och i allra högsta grad socialt konstruerat. Det som vi vill ska vara en leksak, det blir också en leksak. Vill din fyraåring att den där kökshandduken ska vara ett spöke som bjudits in till tekalaset med nallen och action-man så får den vara det. Det gör ingenting. Men för dig som vill ha ännu mer inspiration och valmöjligheter för ditt barn finns det såklart mängder med leksaker på nätet.

Fler nyheter